Scrum Guide 2020

Scrum Guide 2020 in Croatian is done!

We proudly present the translated Scrum Guide 2020.

You can download it from the official Scrum.org web site.


Zašto postati Scrum Master i kako se educirati?

Scrum Masteri su sve traženiji, a rijetko tko zna i razumije što je točno njihov posao, i kako se ustvari postaje Scrum Master. U ovom članku objašnjavamo zašto je formalna edukacija i certifikacija za taj posao nužni minimum i što čini kvalitetnu edukaciju.

Što zapravo radi Scrum Master? On je spona, vizionar, kombinatoričar…

In the last collaboration with the tech portal Netokracija, we discuss the many misconceptions found in Scrum Master's job adverts and elaborate on the Scrum Master's stances.

You can read why a young Scrum team needs their Scrum Master to be more proactive and actively model how they interact and collaborate, while a Scrum Master of a mature Scrum Team observes and helps when needed.


The new Scrum Guide 2020 was published on 18th November 2020

There have been quite some changes in the new guide and therefore we decided to write a series of articles to explain what stayed the same and what has changed.

These are the current articles: 

Autori Scruma objavili novi Vodič za Scrum! Što sve moram znati o njemu?

U srijedu, 18. studenog objavljen je novi Vodič za Scrum. Promjene su brojne, a tekst je skraćen, pročišćen i pojednostavljen, s namjerom da bude primjenjiv u različitim domenama izvan IT-a. U nastavku vam donosimo prvi dio osvrta na novi Vodič iz pera Ane Roje Ivančić i Ognjena Bajića.

Vodič za Scrum 2020: Tko priča s korisnicima? Scrum tim! Tko radi? Scrum tim! Tko je odgovoran? Pa Scrum tim!

18. studenog 2020. je objavljen novi Vodič za Scrum. U prošlom nastavku serijala smo analizirali zašto i na koji način je vodič pojednostavljen i objasnili zašto je Scrum u osnovi ostao nepromijenjen. U ovom nastavku ćemo se osvrnuti na "novi" Scrum tim koji i nije tako nov.

Product Backlog, Sprint Backlog, Inkrement: Scrum osigurava maksimalnu transparentnost

U prethodnim nastavcima serijala o Vodiču za Scrum analizirali smo zašto i na koji način je Vodič pojednostavljen, objasnili zašto je Scrum u osnovi ostao nepromijenjen i osvrnuli se na "novi" Scrum tim. U ovom nastavku ćemo opisati tri Scrum artefakta od kojih dva sadrže informacije vezane za rad na produktu, a jedan predstavlja vrijednost tog rada.

Sprint do cilja: Scrum tim mora jasno definirati i dugoročne i kratkoročne ciljeve

U ovom nastavku serijala o novom Vodiču za Scrum saznajte zašto je nužno da Scrum tim ima jasno definirane dugoročne (cilj proizvoda) i kratkoročne ciljeve (ciljeve sprinta).